Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Peludna prognoza - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Peludna prognoza


Sezona je cvjetanja biljaka iz porodice trava! Trave (lat. Poaceae) je naziv za porodicu jednogodišnjih i višegodišnjih zeljanica u koju pripada 740 rodova biljaka. Trave su široko rasprostranjene, pa ih tako osim na livadama, možemo naći i na kultiviranim i nekultiviranim staništima. Neke od njih, poput pšenice, koriste se i u ljudskoj prehrani. U brojnim slučajevima upravo su trave uzročnice alergijskih reakcija. Razdoblje u kojemu trave cvatu je vrlo dugo. Polinacija obično započinje u travnju i traje tijekom ljetnih mjeseci, pa sve do jeseni. Najveće koncentracije njihove peludi obično se bilježe u svibnju kada dostižu visoke i vrlo visoke koncentracije.


Najznačajnije trave alergogenih svojstava s predviđenim vremenom cvatnje su: -        klupčasta oštrica - cvate od svibnja do kolovoza, -        medunika - cvate u lipnju i srpnju, -        livadna mačica - cvate od svibnja do rujna, -        ljuljevi - cvatu od svibnja do rujna, -        vlasulje - cvatu od ožujka do listopada, -        obična zubača - cvate od lipnja do kolovoza, -        rosulje - cvatu od svibnja do rujna. Kada se radi o travama, već kod manjeg broja peludnih zrnaca u zraku javljaju se alergijske reakcije kod većine osoba osjetljivih na aeroalergene ove grupe. Tako je dovoljno 10 peludnih zrnaca u 1m3 zraka da uzrokuje smetnje kod većine osoba alergičnih na pelud trava. Također, osobe alergične na pelud trava mogu razviti i alergiju na neke od namirnica. Najčešća je križna reakcija između alergije na pelud trava i sljedećih namirnica: dinja, naranča, lubenica, kivi, rajčica i celer.


Tekst pripremila: Ivana Brnica, bacc.sanit.ing.


Objavljeno: 29.5.2023.
Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
21. ruj '23.
SVE NOVOSTI