Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Serološko testiranje na COVID-19 - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Serološko testiranje na COVID-19


U Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije od 21. srpnja 2020. dostupna je usluga serološkog testiranja na COVID-19 na vlastiti zahtjev. Test je namijenjen zdravim osobama koje žele utvrditi jesu li bile izložene korona virusu.


Testiranje se provodi iz krvi, pomoću imunokromatografskog testa pri čemu se kvalitativno određuje prisutnost IgM i IgG protutijela na SARS-CoV-2 virus. Test je visoke osjetljivosti (87,9 % za IgM i 97,2% za IgG) i specifičnosti (100% za IgM i IgG).


Serološkim testom utvrđujemo prisutnost protutijela koja se razviju nakon kontakta s virusom i to:


- IgM protutijela koja se detektiraju u ranoj fazi zaraženosti sa SARS-CoV-2 virusom, sa i bez simptoma
- IgG protutijela koja se detektiraju u kasnijoj fazi infekcije/bolesti, sa i bez simptoma


Rezultati ovog testa dobar su pokazatelj izloženosti virusu i mogu poslužiti za detekciju osoba koje su se zarazile i oporavile od COVID-19, bez simptoma ili s minimalnim simptomima. Ukoliko osoba smatra da je bila u kontaktu s oboljelim od COVID-19 ili je imala simptome koji bi se mogli pripisati COVID-19, a nije bila dijagnostički obrađena, ovim testiranjem može otkriti svoj imunološki status prema SARS-CoV-2 virusu. Pozitivna IgG protutijela govore u prilog preboljenja bolesti, a detekcija IgM protutijela nedavni kontakt s virusom stoga je preporuka obratiti se nadležnom liječniku radi eventualne daljnje obrade.


Za testiranje je potrebna prethodna najava na telefon 048 655 172, a prije testiranja potrebno je ispuniti obrazac u privitku teksta. Vađenje krvi i testiranje se obavlja u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije (Željka Selingera 1 - ulaz u bolnicu s južne strane, od policije) radnim danom u jutarnjim satima.


Poželjno je da osoba koja pristupa testiranju bude natašte. Nalaz se podiže osobno ili se šalje na e-mail adresu u pravilu isti dan, a najkasnije 24 sata nakon testiranja.


Cijena testiranja je 250,00 kuna, a plaćanje usluge testiranja vrši se gotovinskom uplatom na mjestu pružanja usluge.


Objavljeno: 21.7.2020.


ikona
divider

Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
22. vlj '24.
SVE NOVOSTI