Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Trg Tomislava dr. Bardeka 10/10, 48000 Koprivnica
nazovite
Telefon: 048 655 110, Fax: 048 655 102
pisite
E-mail: info@zzjz-kkz.hr
sjena

Novosti

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, 26. lipnja 2024. - Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, 26. lipnja 2024.


Zlouporaba psihoaktivnih tvari i posljedični razvoj ovisnosti jedan je od vodećih problema suvremenog društva na globalnoj razini. Kao posljedica sustavnog prilaženja problemu ovisnosti na nacionalnoj razini, od 2001., prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnika o drogama preuzimaju zavodi za javno zdravstvo u sklopu kojih se formiraju timovi stručnjaka i posebni odjeli - centri za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnika.


Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti koji djeluje pri Zavod za jvano zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, a unutar Službe za javno zdravtsvo i socijalnu medicinu, bavi se zaštitom mentalnog zdravlja te prevencijom i izvanbolničkim liječenjem ovisnosti.


U Centar se na liječenje javljaju osobe koje imaju nekih problema s eksperimentiranjem, konzumiranjem ili razvijenom ovisnosti o svim tipovima ovisničkih sredstava. To znači da se javljaju osobe zbog psihoaktivnih droga (opijati, marihuana, kokain, i dr), alkohola, duhana, kao i tzv. ponašajnih ovisnosti (kocka, igranje video igrica i sl.).


Osobe se mogu javiti u Centar bez uputnice - osobno i direktno s ceste, ili po uputi drugog liječnika, druge zdravstvene ili socijalne ustanove te prema rješenjima centara za socijalnu skrb, državnog odvjetništva ili suda.


Tijekom 2023. godine u Centar se na liječenje javilo 146 osoba. Ot toga 35 osoba je bilo zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama, 84 zbog alkohola, a 27 zbog ostalih duševnih smetnji i bolesti.


Od 35 osoba koje su se 2023. godine liječile zbog psihoaktivnih droga, 25 osoba se liječilo zbog ovisnosti o opijatima/heroinu, 9 osoba se liječilo zbog eksperimentiranja, štetnog uzimanja ili ovisnosti o marihuani, dok se 1 osoba liječila zbog uzimanja kokaina.


Broj osoba koje se javljaju zbog problema s alkoholom zauzima začajan udio u broju osoba koje se javljaju u Centar (58%).


U ovoj godini, do 31. svibnja, u Centar se na liječenje javila 101 osoba: 20 zbog psihoaktivnih droga (15 opijata i 5 marihuana), 62 zbog alkohola i 19 zbog ostalih problema koji se tiču mentalnog zdravlja.


Poznato je kako među ovisnicima ima više muškaraca nego žena. Tako je i među osobama koje su se javile u ovaj Centar 80% muškaraca i 20% žena.


Što se tiče dobi, osobe koje su se ove godine javile u Centar na liječnje zbog ovisnosti su starosti 15-71 godine. Osobe koje su se javile zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama su bile starosti 22-53 godine. Od 62 osobe koje su se u Centar javile zbog ovisnosti ili problema s pijenjem alkohola, 2 osobe su bile starosti do 21 godine, a ostalih 60 je bilo starije od 21 godine.


S time ide zaključak, a takvo je stanje i na razini RH, da sve starije osobe dolaze na tretman.


Što se tiče konzumiranja psihoaktivnih droga kod mlađe populacije odnosno srednjoškolaca naše županije, naše istraživanje iz 2022. pokazalo je da ih većina nije konzumiralo droge odnosno, kako je 12,3% njih probalo neku drogu, a da je to najčešće bila marihuana.


Zaključno, u ovih 20-ak godina koliko na našem području djeluje Centar za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti može se reći kako je stanje što se tiče zlouporabe psihoaktivnih droga stabilno, a u odnosu na područje cijele Hrvatske, stopa je među najnižima


Objavljeno: 25.6.2024.
Usluge

Cijepljenje Sanitarne iskaznice Zdravstveni odgoj osoba Upute za uzimanje mikrobioloških uzoraka HACCP Ispitivanje zdravstvene ispravnosti Centar za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Savjetovališta Nacionalni programi ranog otkrivanja raka

Posljednje novosti


Peludna prognoza
18. srp '24.
SVE NOVOSTI